Kinderyoga Eindhoven

Kinderyoga is een vorm van yoga waarin kinderen spelenderwijs leren zich bewust te worden van hun lichaam, zintuigen en gedachten. Kinderyoga is echte yoga, speciaal voor kinderen.

Waarom kinderyoga

Een kind wat goed in zijn vel zit is een gelukkig kind. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden (het woord Yoga betekent “verbinden”) en het is een groot kado om dat van jongs af aan te mogen ervaren.

Door kinderyoga leren kinderen het verschil tussen in- en ontspanning te voelen en hoe ze de dagelijkse spanningen kunnen loslaten. Ze leren dat ze zelf controle hebben over hun lichaam en gedachten, wat het zelfvertrouwen en weerbaarheid vergroot.

Kinderyoga draagt positief bij aan:

  • Zelfvertrouwen
  • Concentratievermogen
  • Ademhaling
  • Ontspanning
  • Houding
  • Motoriek
  • Grenzen stellen en luisteren naar anderen (respect)

Thema’s

In de lessen wordt altijd met een thema gewerkt wat aansluit bij de leeftijd van de kinderen in de groep. Denk aan de seizoenen, het bos, de woestijn, onder water, de boerderij. Er wordt gebruik gemaakt van mooie boeken ter inspiratie en inbeelding van de les.

Maar ook geluk, dankbaarheid en aandacht zijn begrippen die in oefeningen vertaald kunnen worden om ze zo te ervaren en begrijpen.

Kinderyoga biedt zo een diversiteit aan oefeningen en spelletjes op het gebied van adem, houding, concentratie, samenwerking en ontspanning. De kindgerichte oefeningen worden in spelvorm aangeboden waarbij plezier voorop staat. Muziek, spel en beweging worden hierbij geïntegreerd.

Lestijden

Momenteel zijn er geen reguliere lessen. Wel kun je deelnemen aan de workshops.

Yogini kinderyoga eindhoven

Hoe ziet een les eruit?

De les ziet er globaal als volgt uit:

De kinderen krijgen een korte inleiding over wat yoga is. Dat het vooral niet belangrijk is hoe goed je iets kan, maar veel belangrijker dat je voelt wat je aan het doen bent, dat oefeningen geen pijn mogen doen en dat plezier voorop staat. De uitleg hiervan is afgestemd op de leeftijd van de kinderen.

We starten de les met een opwarming van de gewrichten en de spieren, meestal op muziek. Hierna leg ik het thema van de les uit en vervolgens worden daar de oefeningen op gebaseerd, ze worden spelenderwijs meegenomen in een verhaal op beweging.Tussen de oefeningen door is er nog ruimte voor een spel, samenwerkingsgericht of een spel wat een zintuig centraal stelt, maar kan ook een spel zijn waarbij er met ademhaling wordt gewerkt of het gezamenlijk inkleuren van een mandala.

We eindigen de les altijd met een eindontspanning waarbij de kinderen op hun yogamat gaan liggen en mogen luisteren naar een verhaal waarbij ze hun voorstellingsvermogen leren gebruiken.Na de ontspanning is er nog ruimte voor een deelmoment over de ontspanning, zodat iedereen die dat wil mag delen wat hij/zij voor zich zag. Er is ook nog gelegenheid tot het drinken van een glaasje water of thee.

Aanvang les

De lessen beginnen ook echt op de aangekondigde tijdstippen, dus het is fijn als u uiterlijk 5 min voor die tijd uw kind brengt. In het pand is een ruimte waar u kunt wachten.

Einde les

De les is ook echt pas afgelopen een uur later.

Kleding

Doe uw kind makkelijke lekker zittende kleding aan waar hij of zij goed in kan bewegen.De oefeningen doen we op blote voeten, maar tijdens de ontspanning is het fijn iets warms aan te doen dus sokken en een vest zijn aan te raden.

Er is geen echte omkleedruimte bij de studio dus advies is uw kind thuis alvast wat makkelijks aan te trekken. Een legging of joggingbroek is ook prima hoor.

Yogini Eindhoven kinderyoga